Jio Tata Salt IQL Quiz 14th May 2020 – English

 

Q1. Which media group was the first private network to broadcast over television? RockzTricks.com

Ans: R-Zee Group-T

Q2. Who was the First acting PM of India after the death of Jawaharlal Nehru? RockzTricks.com

Ans: R-Gulzarilal Nanda-T

Q3. Which 13th-century scholar is known as the “Parrot of India” (Tuti-e-Hind) and “father of Urdu literature”? RockzTricks.com

Ans: R-Amir Khusro-T

Q4. Humnava’ is the name of a group of artists who perform which of the following? RockzTricks.com

Ans: R-Qawaali-T

Q5. The walls of which of these sites are mostly pictorial versions of Jataka Tales? RockzTricks.com

Ans: R-Ajanta Caves-T

Q6. Which organisation was set up in 1920, and it became centralized in the year 1951 and Its job is to categorize something into 4 categories? RockzTricks.com

Ans: R-Central Board For Film Cerification-T

Q7. Who was the first CAG (Comptroller and Auditor General) of India? (1948-1954) RockzTricks.com

Ans: R-V Narhari Rao-T

 

 

Q8. Motley theatre company was started in 1979 by Benjamin Gillani and which other actor? RockzTricks.com

Ans: R-Nasseruddin Shah-T

Q9. Which Chief Justice of India also served as the acting president of India? 

RockzTricks.com

Ans: R-M Hidayatullah-T

Q10. Which Indian playwright is best known for an english language play called Tughlaq? RockzTricks.com

Ans: R-Girish Karnad-T

Leave a Comment

%d bloggers like this: